UDK 32(05)

ISSN 2232-9641 (Print)

ISSN 2566-2805 (Online)

UDK 32(05)

ISSN 2232-9641 (Print)

ISSN 2566-2805 (Online)

 •         

  ПОЛИТЕИА ИНДЕКСИРАНА У ДОАЈ

  Директоријум часописа отвореног приступа - ДОАЈ индексирао је часопис Политеиа. На тај начин наш часопис придружио се породици од 11.224 часописа отвореног приступа из 123 државе свијета. Иначе према статистикама ДОАЈ, њихове странице посјети преко 300.000 корисника мјесечно, а многе базе података укључујући и SCOPUS и EBSCO, свакодневно повлаче доступне метаподатке са ДОАЈ. Данас ДОАЈ има репутацију директоријума који садржи квалитетне и референтне часописе на свјетском нивоу. Сигурни смо да ће ДОАЈ допринијети видљивости часописа Политеиа али и развоју међународног статуса нашег часописа.

  ПРОЧИТАЈ
 • ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ РАДОВА

  Позивамо ауторе у области друштвених наука да доставе радове за нови - јулски број Политеие бр. 15. Подсјећамо да су у функцији сви сервиси за онлајн уређивање часописа, те да се радови достављају посредством е-система АСИСТЕНТ. Начин припреме и достављања радова редакцији, као и начин коришћења онлајн система АСИСТЕНТ детаљно је описан у секцији УПУТУСТВА. Такође, желимо да подсјетимо да је од 2017. године научни часопис Политеиа регистрован и у Републици Српској и у Републици Србији.

  ПРОЧИТАЈ
 •       

  ОБЈАВЉЕН 14. БРОЈ ЧАСОПИСА

  Из штампе је изашао 14. број часописа Политеиа. У новом броју између осталих пишу: проф. др Мирослав Прокопијевић (Привредна и политичка тржишта), доц. др Бојан Вранић (Oд мeтaфизичкoг дo пoлитичкoг - Дa ли пoлитичкoм културoм Рoлсoв принцип тoлeрaнциje зaпaдa у мoрaлни рeлaтивизaм?), проф. др Александар Савановић (Прoблeм дискрeциoнoг oвлaштeњa - Дa ли je Устaвни суд Бoснe и Хeрцeгoвинe „пoлитички суд“?), доц. др Жaркo Дугaнџић (Вjeнчaњa у жупaмa опћинe Meткoвић oд 1850. дo 1918. гoдинe, нa тeмeљу мaтичних књигa вjeнчaних), доц. др Љубо Лепир (Пeриoдизaциja рaзвoja систeмa сoциjaлнe зaштитe) и др. 

  ПРОЧИТАЈ
 •                

  ПОЛИТЕИА РЕГИСТРОВАНА У СРБИЈИ

  На основу споразума о сарадњи између Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци и Института за политичке студије из Београда, дефинисана је сарадња на нивоу саиздаваштва часописа Политеиа између двије институције. На основу тога, Институт за политичке студије из Београда уписао је часопис Политеиу у Регистар јавних гласила Републике Србије. Тиме је Политеиа постала први научни часопис који је регистрован и у Републици Српској и у Републици Србији. У наредном периоду уредништво часописа Политеиа покренуће поступак за категоризацију научних часописа код надлежних министарства и у Србији и Републици Српској.

  ПРОЧИТАЈ

ПОСЉЕДЊИ БРОЈЕВИ

БРОЈ 14

ПРОЧИТАЈ

БРОЈ 13

ПРОЧИТАЈ

БРОЈ 12

ПРОЧИТАЈ

РАНИЈИ БРОЈЕВИ

О ЧАСОПИСУ

Политеиа је мултидисциплинарни научни часопис који објављује научне радове из области политикологије, међународних односа, балканских студија, социологије, комуникологије, медијских студија, политичког система, новинарства, односа с јавношћу, геополитике, међународне безбједности, студија културе, социјалне политике, социјалног рада, као и текстове из других области из поља друштвених наука.

    Као једини часопис друштвених наука који је регистрован и у Србији и у Републици Српској, Политеиа има за циљ успостављање веза између домаћег регионалног и иностраног научно-истраживачког рада као и између припадника српских и страних академских заједница. 

    Политеиа, у погледу свог садржаја, пружа могућност ОТВОРЕНОГ ПРИСТУПА (OPEN ACCESS). Ово је часопис отвореног типа што значи да је сав садржај бесплатно доступан корисницима и њиховим установама. Корисници могу да читају, преузимају, копирају, дистрибуирају, штампају, претражују или да улазе у цјелокупне текстове чланака, као и да их користе у било које друге законски дозвољене сврхе без тражења претходног одобрења од издавача или аутора, што је у складу с дефиницијом отвореног приступа.

   Више детаља о часопису Политеиа, укључујући ИМПРЕСУМ кликните на дугме Прочитај. 

 

УПУТСТВА

Упутство ауторима о начину припреме чланка за објављивање у часопису Политеиа урађено је на основу Правилника о публиковању научних часописа Министарства науке и технологије Владе Републике Српске (Службени Гласник Републике Српске бр. 77/2017) и Акта о уређивању научних часописа, Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије, евиденциони број 110-00-17/2009-01, од 09. 07. 2009. године. Примјена оба акта првенствено служи унапређењу квалитета домаћих часописа и њиховог потпунијег укључивања у међународни систем размјене научних информација. Засновано је на међународним стандардима ISO 4, ISO 8, ISO 18, ISO 215, ISO 214, ISO 18, ISO 690, ISO 690-2, ISO 999 и ISO 5122, односно одговарајућим домаћим стандардима.

Кликом на дугме "Прочитај" налазе се детаљна упутства за писање чланака, слање посредством система АСИСТЕНТ, као и упутство за израду рецензија. 

ПРОЧИТАЈ

КОНТАКТ

ПОЛИТЕИА
Научни часопис за друштвена питања

Е-адреса часописа: info@politeia.fpn.unibl.org

Интернет адреса часописа: http://politeia.fpn.unibl.org

 

Факултет политичких наука Универзитета у Бањој ЛуциУниверзитет у Бањој Луци – Факултет политичких наука,
Булевар војводе Петра Бојовића 1А, 78000 Бања Лука,
Тел: +387 51 304-011
http://www.fpn.unibl.org

Институт за политичке студије
Институт за политичке студије
Светозара Марковића 36, 11000 Београд,
Тел: +381 11 334-9204
http://www.ipsbgd.edu.rs

 

 
 
 

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ РАДОВА

Позивамо ауторе у области друштвених наука да доставе радове за нови - јулски број Политеие бр. 15. Подсјећамо да су од новог броја у функцији сви сервиси за онлајн уређивање часописа, те да се радови достављају посредством е-система АСИСТЕНТ. Начин припреме и достављања радова редакцији, као и начин коришћења онлајн система АСИСТЕНТ детаљно је описан у секцији УПУТУСТВА.

ПРОЧИТАЈ