UDK 32(05)

ISSN 2232-9641 (Print)

ISSN 2566-2805 (Online)

UDK 32(05)

ISSN 2232-9641 (Print)

ISSN 2566-2805 (Online)

   Упутство ауторима о начину припреме чланка за објављивање у часопису Политеиа урађено је на основу Правилника о публиковању научних часописа Министарства науке и технологије Владе Републике Српске (Службени Гласник Републике Српске бр. 77/2017) и Акта о уређивању научних часописа, Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије, евиденциони број 110-00-17/2009-01, од 09. 07. 2009. године. Примјена оба акта првенствено служи унапређењу квалитета домаћих часописа и њиховог потпунијег укључивања у међународни систем размјене научних информација. Засновано је на међународним стандардима ISO 4, ISO 8, ISO 18, ISO 215, ISO 214, ISO 18, ISO 690, ISO 690-2, ISO 999 и ISO 5122, односно одговарајућим домаћим стандардима.

   На сљедећим линковима можете пронаћи ОБРАЗАЦ ЗА ПИСАЊЕ ЧЛАНКА (ћирилица / латиница), као и УПУТСТВО ЗА УРЕЂИВАЊЕ ЧЛАНКА у АПА стилу (ћирилица / латиница).

   Политиеа омогућава отворени приступ (Open Access) и примјењује Creative Commons (CC BY) одредбе о ауторским правима.

   Радови се предају путем онлајн система за електронско уређивање АСИСТЕНТ, који је развио Центар за евалуацију у образовању и науци (ЦЕОН) из Београда. Приступ и регистрација за сервис врше се на директно на линку aseestant.ceon.rs/index.php/politeia и преко линка за регистрацију: aseestant.ceon.rs/index.php/politeia/user/register

 

[harmonika][prva-harmonika]Детаљно упутство о регистрацији и пријави за сервис АСИСТЕНТ[sadrzaj-harmonike]

Од 2017. године часопис Политеиа користи систем за онлајн уређивање часописа под називом АСИСТЕНТ (aseestant.ceon.rs/index.php/politeia) који је развио Центар за евалуацију у образовању и науци (ЦЕОН) из Београда. Овај систем олакшава посао уређивања научног часописа, посебно у погледу осигурања квалитета чланака - полуаутоматско форматирање референци, у складу са одабраним стилом цитата (RefFormatter); аутоматску провјеру сагласности цитата у тексту рада и цитата у попису референци (CiteMatcher); коришћење сервиса за провјеру квалитета радова на потенцијални плагијаризам (iThenticate).

 

Техничко упутство за коришћење система електронског уређивања часописа АСИСТЕНТ

 

Прављење корисничког налога – Регистрација корисника у систем (први приступ систему)

ВАЖНА НАПОМЕНА: Ако сте се претходно већ регистровали у систем АСИСТЕНТ код другог научног часописа који такође примењује овај систем електронског уређивања (било као читалац, аутор, рецензент итд.), НЕМОЈТЕ се поново регистровати. Само је потребно да о томе обавјестите главног и одговорног уредника на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., да би уредник затим извршио Вашу дорегистрацију и за часопис Политеиа.

 

а) Сервису можете приступити преко сајта часописа Политеиа (politiea.fpn.unibl.org), или преко странице АСИСТЕНТ aseestant.ceon.rs/index.php/politeia.

Када Вам се отвори страница, кликните, у десном дијелу екрана, на опцију

Niste korisnik? Registrujte se u ovaj sistem!

 

 

У горњем десном углу налази се и опција Помоћ, тако да су Вам у сваком тренутку доступна веома детаљна и прецизна упутства о раду сервиса, којима увијек у току рада можете приступити.

б) На страници за регистрацију:

·  користите искључиво SRPSKU LATINICU, било да податке уносите на српском или енглеском језику (могућ је унос података и са опцијом English, али у том случају водите рачуна приликом куцања шта Вам се види на екрану – могу бити проблематична слова y, z, а поготово š, ć, č и сл.),

·  обавезно попуните сва поља која су означена звјездицом (*), без тога нећете моћи да довршите процес регистрације. У случају да неко поље заборавите, сам систем ће Вам рећи шта још треба да попуните прије него што завршите регистрацију,

·  пожељно је да попуните и остала поља, али то ћете моћи и накнадно урадити преко опције Мој профил, када се пријавите на свој налог. Такође, све податке о себи, као о кориснику, могуће је касније измијенити.

·  запишите на сигурно мјесто ваше корисничко име и лозику, у случају да је заборавите,

·  последње опције регистрације односе се на Ваш статус у часопису (аутор, рецензент)

o   рецензенти и чланови уређивачког одбора треба да означе (чекирају) опцију Рецензент,

o   аутори треба да се региструју само као Аутор,

·  на крају кликните на дугме Регистрација, у дну странице,

·  завршили сте поступак регистрације и аутоматски сте пријављени на свој налог.

За одјаву из налога в. упутство под 2.в).

1. Пријава претходно регистрованог корисника – уређивање профила; одјава

а) На веб адреси aseestant.ceon.rs/index.php/politeia унијети корисничко име и лозинку и кликнути на поље Пријава

 

 

б) Подаке о себи можете у сваком тренутку мијењати у опцији Мој профил, у менију са лијеве стране. Уласком у ову опцију наћи ћете се на идентичној страници као приликом регистрације Вашег налога. Након унијетих измјена, притиском на поље Сачувај извршићете измјене у Вашем профилу.

в) По завршетку рада одјавите се притиском на опцију Одјава, у менију са лијеве стране.

1. Пријава новог прилога – предавање прве верзије рада Уредништву

По пријави (в. упутство 2.а) одаберите опцију Аутор.

За почетак пријаве прилога изаберите опцију Кликните овде

 

Налазите се на 1. кораку пријаве прилога – Почетак

Обавезно попуните сва поља која су означена звездицом (*), јер без тога нећете моћи да пређете на сљедећи корак. У случају да неко поље пропустите, сам систем ће Вам рећи шта још треба да попуните прије него Вам дозволи да пређете на сљедећи корак.

 

 

а) Прво је неопходно да одаберете одговарајућу Рубрику за Ваш прилог. Рубрику морате одабрати, а уколико Главни уредник на основу процјене рецензента буде сматрао да Ваш прилог не спада у одабрану рубрику, извршиће потребну промену. Затим у пољу Језик рукописа одаберите језик на којем сте примарно написали чланак (српски или енглески).

б) Неопходно је да Ваш рад испуњава све постављене техничке захтјеве, независно од тога колико их је у датом тренутку пријаве постављено и да ли су евентуално промјењени од посљедњег пута када сте пријављивали прилог.

 

Прочитајте их пажљиво и потврдите само онда када Ваш рад заиста испуњава дате услове. Уколико Ваш рад то не испуњава, уредите га и потом наставите поступак пријаве. Тек када будете сигурни да Ваш рад испуњава постављене услове, означите (чекирајте) сва поља. Потребно је да при изради свог рада примјењујете упутства у којима је детаљно објашњен начин писања чланка, а дата су на страницама сајта часопиа Политеиа: Позив за достављање радова.

На овај начин преузимате одговорност да Ваш прилог заиста и испуњава постављене услове, на основу чега ће бити донијета одлука о уласку у уређивачки поступак.

 

 

в) Пређите на сљедећи корак притиском на дугме у дну Сачувај и настави.

 

Налазите се на 2. кораку пријаве прилога – Полагање датотеке

 

 

·  На овом кораку у систем подносите саму датотеку – фајл, тј. чланак, у WORD formatu. Потребно је да читав Ваш чланак, укључујући и проширени резиме буде у једној датотеци, написан у складу са Обрасцем за писање чланка (погледајте страницу сајта).

·  Водите рачуна да се Ваш рад подноси у верзији која тек треба да иде на рецензију (датотека коју прилажете не садржи ваше презиме и име, тј. афилијацију испод наслова, а све с циљем да бисте били анонимни рецензенту). Те податке унијећете по упутству уредника у завршној фази припреме чланка за штампу, а након позитивне рецензије. Такође, не треба подносити рад који је прошао поступак рецензије изван система. Смисао система АСИСТЕНТ јесте управо у вршењу уређивачког, тиме и поступка рецензије кроз систем, на основу чега се врши евалуација квалитета уређивања часописа, па и самог рада.

·  Датотека (фајл) подноси се у WORD formatu.

 

Слиједите пажљиво детаљна упутства за прилагање датотеке која садржи Ваш прилог, која су Вам дата на страници на којој се налазите:

 

Налазите се на 3. кораку пријаве прилога – Унос метаподатака

Ово је најзначајнији корак у пријави новог прилога.

 

 

Метаподаци су подаци о раду који се, независно од тога што се они укључују у сам рад, посебно уносе у сам систем како би пратили рад и омогућили даље праћење цитираности рада и осталих релевантних параметара.

Метаподаци укључују:

· податке о аутору,

· наслов и сажетак,

· остале податке.

 

Кључне ријечи додељује сам систем на основу наслова и сажетка који је аутор унио на енглеском језику (након, отприлике, једног часа). Након одобрења рецензента, тј. позитивне рецензије, уредник аутору у завршној фази коресподенције, шаље препоруку да провјери, одабере и евентуално дода кључне ријечи (које је генерисао систем у дијелу за уређивање метаподатака на енглеском језику) и које послије преводи на српски.

 

·  Потребно је да метаподатке унесете искључиво SRPSKOM LATINICOM (са видљивим дијакритичким знаковима код слова č, ć, đ, š и ž), било да их уносите на српском или енглеском језику.

·  Податке о аутору сам систем преузима са Вашег профила. Они такође морају бити исписани SRPSKOM LATNICOM. У случају да нису, треба их SRPSKOM LATINICOM унијети у Ваш профил (в. упутство под 2.а) и 2.b)

·  Обавезно попуните сва поља која су означена звијездицом (*). У случају да неки податак заборавите, сам систем ће Вам рећи шта још треба да попуните прије него што Вам дозволи прелазак на сљедећи корак. Пожељно је да попуните и остала поља.

 

Страницу ОБАВЕЗНО ПОПУНИТИ ДВА ПУТА, и на српском и на енглеском језику, пошто ће систем аутоматско генерисање кључних ријечи извршити само ако је попуњена и страница на енглеском језику. Попуњавање урадите на следећи начин:

 

o   ако пишете чланак на српском језику провјерите да ли је у пољу на врху, Језик обрасца, подешена опција Српски

o   унети све метаподатке који слиједе на српском језику, обавезно LATINICOM

 

Уколико користите функцију Paste – залијепи, водите рачуна да не пренесете метаподатке на ћирилици. Ако прикилом попуњавања поља Сажетак копирате из Worda, користите опцију Paste from Word:

 

 

Не заборавите попунити и поље на дну, Референце, у које треба унијети списак литературе идентичан списку који сте навели у одјељку Литература/References на крају Вашег чланка. Референце треба да буду унесене тако да између сваке ставке литературе буде једнан празан ред. Референце треба да буду написане у складу са АПА цитатним стилом и поређане по абецеди, без навођења редних бројева, обавезно на латиници, без обзира на то што евентуално прилажете чланак на ћирилици. Никада немојте преводити списак литературе – референце се увијек наводе у оригиналу, осим ако су написане на ћирилици када их треба написати на латиници.

 

Сада, прије него што потврдите дугме Сачувај и настави у дну, унесите метаподатке на енглеском:

o   у пољу на врху, Језик обрасца (НИКАКО не пољу Језик у лијевом ступцу), подесити опцију English

o   унети све метаподатке на енглеском језику осим референци (није потребно да поново уносите списак литературе у поље References, довољно је уношење на примарној страници).

 

 

Попуњавањем странице са метаподацима омогућујете да систем, након отприлике једног часа, аутоматски генерише кључне ријечи, које ћете у завршној фази уредничке припреме, након рецензије и према посебном упутству добијеном од уредника, заједно са афилијацијом (личним подацима), убацити у коначну верзију Вашег чланка.

Тек сада, када попуните и ову страницу, пређите на сљедећи корак притиском на дугме у дну –  Save and continue.

 

Ако пишете чланак на енглеском језику, најпре попуњавате страницу када је на врху одабран језик English. После попуњавања те странице на енглеском језику, а ПРИЈЕ притиска на дугме SAVE AND CONTINUE у дну, одаберите на врху странице језик Српски, попуните ту страницу на српском језику, и тек онда кликните на поље Сачувај и настави на самом дну странице.

 

Треба да имате на уму да метаподаци у систему увијек морају бити ажурирани, нпр. послије сугестија рецензента или уредника да се они промјене, а нарочито прије накнадног прилагања дорађеног чланка.

Налазите се на 4. кораку пријаве прилога – Допунске датотеке

 

·  Правила о уређивању ПОЛИТИЕИ налажу да се све слике, скице, графикони и сл. инкорпорирају у текст самог рада, на прописаном Обрасцу за писање чланака. Зато, што се тиче самог чланка, НЕМОЈТЕ полагати додатну датотеку. НЕКА КОМПЛЕТАН ЧЛАНАК БУДЕ ПОЛОЖЕН У КОРАКУ 2: Полагање датотеке, ИСКЉУЧИВО у једној датотеци.

Пређите на следећи корак притиском на дугме у дну –  Сачувај и настави.

 

Налазите се на 5. кораку пријаве прилога – Потврда

 

·  Последњи корак омогућава Вам да кликом на име датотеке у пољу Изворно име датотеке преконтролишете посљедњи пут да ли сте у систем положили одговарајући документ.

·  У случају да утврдите да сте поднијели погрешан документ, прије довршетка пријаве прилога  кликните на опцију 2. Полагање датотеке и наћи ћете се на 2. кораку пријаве прилога. Поновите поступак (в. упутство под 2) и изаберите одговарајући документ који ће замијенити стари.

·  Кликом на дугме Доврши пријаву прилога завршавате поступак и Ваш рад је тог момента предат Уредништву.

 

5.    Поступак након предаје прилога

 

· Након обављеног поступка предаје прилога Ваш рад се налази у поступку уређивања, о чијем току ћете од самог почетка бити обавјештавани путем мејл адресе коју сте унијели у систем приликом регистрације. Молимо Вас да електронску пошту на адреси коју сте унијели приликом регистрације провјеравате редовно.

· Мејл адресу, путем које ће Вас систем обавјештавати о Вашем прилогу, могуће је промијенити под опцијом Мој профил (в. упутство под 2.б)

· Осим путем обавјештења електронском поштом, у сваком тренутку пријавом у систем можете видјети у којој се фази налази Ваш рад:

- По извршеној пријави (в. упутство 2.а) одаберите опцију Аутор.

- Пред Вама ће се отворити прозор Активни прилози, у којем ћете моћи да видите статус свих Ваших прилога које сте поднијели Уредништву.

- Кликом на активне опције можете се информисати:

1. о самом прилогу, кликом на активни наслов прилога

2. о поступку уређивања и роковима у којима ће одређене фазе уређивачког поступка бити реализоване, кликом на активни статус прилога

 

1.    Помоћ Уредника

· Како би ауторима и рецензентима у највећој могућој мери олакшали рад у електронском систему уређивања Политеие, те контакт са уредником учинили бржим и ефикаснијим, молимo Вас да се за све врсте нејасноћа и помоћи обратите директно уреднику, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Редакција часописа Политеиа се захваљује часопису Војнотехнички гласник чији дио материјала смо користили и прилагодили нашем сајту, а на основу одредаба “CC BY” лиценце

 

  • Политиеа објављује чланке на српском, енглеском, руском, њемачком или француском језику.
  • Чланак треба да садржи сажетак са кључним ријечима, увод, разраду, закључак, литературу и резиме са кључним ријечима на енглеском језику (без нумерације наслова и поднаслова).
  • Обим чланка треба да буде до једног ауторског табака (16 страница формата А4 са проредом Single).
  • Чланак треба да буде написан на обрасцу за писање чланка, који се у електронској форми може преузети са сајта на страници Образац за писање чланка.

[/sadrzaj-harmonike][/prva-harmonika][/harmonika]

 

   Ради стручног образложења, сви чланци који одговарају тематици часописа се рецензирају. Рецензенти су еминентни спољни стручњаци из области из којих су и теме радова који им се шаљу на рецензију. Потребно је да из тих области рецензенти имају објављене радове у посљедње три године. Рецензенти не смију бити из исте институције као аутор, нити то смију бити аутори који су у скорије вријеме објављивали публикације заједно (као коаутори) са било којим од аутора рукописа. Прије слања на рецензију Редакција провјерава да ли је садржај рукописа плагијат, коришћењем сервиса iThenticate (CrossRef и CrossCheck).

   Часопис примјењује „двоструки слијепи поступак рецензије“ чланака, који подразумјева да аутори не знају ко су им рецензенти, нити су рецензентима познати аутори. Редакција дозвољава и подстиче рецензије и након објављивања чланака ради накнадног вредновања аутора и радова.

   На сљедећем линку можете пронаћи УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ РЕЦЕНЗИЈЕ